Adapatability Renovation Preservation
Information

Overall Renovation of Shenzhen Working People’s Cultural Palace

Type: ARCHITECTURE
Status: SCHEMETIC
Years: 2020
Size: 61,955 ㎡
Primary architects: Li Guojin, Effi Meridor, Cai Mengyun, Wei Ranran, Ai Zhiyin, Paolo Gaeta
More

The design idea starts from an analysis of the surrounding urban dwellings and matrix, the pot borders to the west with the canal and to the east with the hotel belt, developing mainly on the north-south route.

The surrounding building dwellings is very disconnected, lacking elements of unity that manage to act as a glue between individual buildings and public spaces.

Hence the concept of the project, that of having an ordering element on which the architecture and landscape settle.

This unifying element is a 15 m high canopy, under which: the landscape, the required outdoor functions and the flows of people cross smoothly.

This element thanks to its ‘lightness’ and thanks to its very dynamic shape constitutes an iconic element, which will become the symbol of the new masterplan and give a strong character to the intervention.

The canopy will have different gradients of permeability for the rain and the light, depending on the functions  elow/around.

The massive presence of plants and water below it will create a very comfortable microclimate for people and at the same time will establish a filter for buildings, thus decreasing the energy consumption for cooling.

The water collected from the roof will be channeled and reused for the irrigation of the surrounding landscape.

The new buildings will have a very strong identity character, characterized by a formal and fundamental simplicity, meeting the requirements of contemporary architecture: low energy impact, environmentally friendly and low maintenance costs over the years.

The roofs of the buildings will be used for tree planting and the installation of photovoltaic panels for the production of electricity.

The materials used in the masterplan will mostly be with a high percentage of recyclability and a natural color palette, in order to fade better with the landscape.

Furthermore, the aim of the masterplan is to limit the use of private cars that will be located in two underground car parks, circulation on the surface occurs mainly through pedestrian axes, which connect the buildings with organic geometries and can be used also by shared electric vehicles.